Vīriešu veselība

Snake black mamba

Pin
Send
Share
Send
Send


Kas ir melnais mamba? Protams, visi dzirdēja šo eksotisko vārdu. Melnā mamba ir Aspid ģimenei viskaitīgākā čūska Āfrikā. Arī melnā mamba čūska ir viens no bīstamākajiem dzīvniekiem Āfrikā un pasaulē. Šajā rakstā jūs atradīsiet melnās mambas aprakstu un fotoattēlu, kā arī uzzināsiet daudz jaunu un interesantu lietu par šo indīgo un bīstamo čūsku.

Kā izskatās melnā mammas čūska?

Melnā mamba ir ļoti indīga un bīstama Āfrikas čūska. Melnā mamba izskatās ļoti biedējoša. Melnās mambas lielums padara to par otro indīgo čūsku pēc ķēniņa. Melnās mammas garums var sasniegt pat 4 metrus, bet vidēji tās izmērs ir 2,5-3 metri. Snake black mamba ir viena no ātrākajām pasaulē. Melnās mammas ātrums īsos attālumos var pārsniegt 11 km / h.

Neskatoties uz nosaukumu, melnā mamba vispār nav melna. Šis neparastais čūskas melnās mambas nosaukums, kas iegūts tā mutes krāsojuma dēļ. Melnās mammas ķermeņa krāsa atšķiras no tumšās olīvu krāsas līdz pelēcīgi brūnai, ar skaistu metāla spīdumu. Asteļa daļa izskatās tumšāka par galveno krāsu, jo tai ir tumšāki svari. Šajā gadījumā indīgas melnās mambas vēdera pusē ir netīrs balts vai gaiši brūns krāsa. Nepilngadīgie ir nedaudz gaišāki nekā vecāki. Melnās mambas krāsa kalpo kā laba maskēšanās un atšķiras atkarībā no dzīvotnes.

Melnais mamba izskatās kā tievs čūska, bet starp citiem mambiem tas ir lielākais. Čūska melnā mamba sver vidēji 1,5 kg. Melnās mammas mutē ir zobi, kuru garums ir 6,5 mm. Caur tām viņa iesmidzina savu indi. Melnās mambas mutē ir savdabīgs griezums. Šī čūska dēļ melnā mamba izskatās smaidīga, bet jums nevajadzētu glāstīt sevi par šīs indīgās čūskas draudzīgumu Āfrikā.

Kur dzīvo melnā mamba čūska un kā dzīvo visbīstamākā Āfrikas čūska?

Melnā mamba čūska dzīvo Centrālajā, Austrumeiropā un Dienvidāfrikā, dodot priekšroku daļēji sausām teritorijām. Lielākoties melnā mamba dzīvo savannās un vieglajos mežos. Melnā mamba čūska reti kāpās kokos un krūmos, galvenokārt dzīvo zemē. Šī bīstamā Āfrikas čūska ir plaši izplatīta. Melnā mamba dzīvo Kongo Demokrātiskās Republikas ziemeļaustrumos, Dienvidsudānā, Etiopijas dienvidos, Eritrejā, Somālijā, Kenijā, Ugandas austrumos, Tanzānijā, Burundi un Ruandā. Dienvidāfrikā melnā mamba čūska dzīvo Mozambikā, Svazilendā, Malāvijā, Zambijā, Zimbabvē, Botsvānā, Namībijā, Angolas dienvidos un KwaZulu-Natal provincē. Šeit ir tik plašs viens no bīstamākajiem Āfrikas čūskiem.

Salīdzinot ar citiem mambiem, tas ir vismazāk piemērots dzīvošanai kokos. Tāpēc indīgs melnais mamba lielākoties dzīvo uz zemes starp krūmu veģetāciju. Lai apburtu čūskas saulē, melnā mamba var uzkāpt kokā vai krūmā, bet joprojām dod priekšroku lielāko daļu laika. Dažreiz melnā mamba dzīvo koku dobumos, pamestos termitāros un tukšās urbumos.

Melnā mamba dzīvo arī klinšu nogāzēs un upju ielejās ar kritušiem kokiem. Snake black mamba dod priekšroku ilgtermiņa ligzdām dzīvošanai. Visbīstamākā Āfrikas čūska nedzīvo tuksnešos un blīvos tropu mežos. Parasti melnā mamba čūska dzīvo ne vairāk kā 1 km virs jūras līmeņa. Bet Zambijā melnā mamba atrodas 1,5 km augstumā virs jūras līmeņa un Kenijā tā ir 1,8 km.

Neskatoties uz to, ka melnā mamba ir visbīstamākā un indīgākā čūska Āfrikā, pat tai ir ienaidnieki. Melnās mambas galvenie ienaidnieki ir daži plēsīgie putni, kas to medī. Pirmkārt, tie ir melni un brūnie čūsku ēdēji, melnā mamba visbiežāk kļūst par čūskas upuri. Vēl viens melnā mambas ienaidnieks ir adatu čūska, kas pēc būtības ir imūns pret visu Āfrikas čūsku indēm. Arī melnās mambas briesmas ir mongoozes, kas reizēm medī viņu un neveikli izvairās no uzbrukumiem, kā arī ir guvušas imunitāti pret melnās mammas iekost.

Kurš nogalina melno mambu?

Čūska melnā mamba ir bēdīgi slavena, un Āfrikā vietējie iedzīvotāji dzird vārda nosaukumu. Kontinentā čūska tiek respektēta, godināta un ļoti bail. Un tāpēc, ka vietējie iedzīvotāji runā par melno mambo kā nāves simbolu, pat čūskas nosaukums savā valodā nozīmē „melno nāvi”. Āfrikas apgabalos, kur šī čūska ir izplatīta, ir daudz mītu un leģendu par melno mambu.

Black mambu bailes, jo tas ir ļoti indīgs un ātrs. Melnā mamba čūska ir ļoti elastīga un elastīga, tā klusi slīd gar zemes virsmu ar augstu galvu. Ginesa rekordu grāmatā melnā mamba ir visstraujākā čūska pasaulē, jo melnā mamba ātrums ir 11 km / h. Tomēr nav pamatotas leģendas par šīs čūskas ātruma spēju vairošanos.

Neskatoties uz to, ka tā ir tālu no miermīlīgas dabas, visnotaļīgākā čūska, melnā mamba, sastopoties ar cilvēku, joprojām cenšas izvairīties no kontakta. Viņa sasalst, lai nepamanītu, un mēģina neslīdēt. Vairumā gadījumu melnā mamba uzbrūk tikai tad, kad viņa ir pārsteigta vai stūrēta. Ja jūs nevarat izvairīties no kontakta, melnā mamba čūska kļūst agresīva, bet tā nekad nemirst. Melnā mamba paceļas, paceļas uz astes un plaši atvērtu muti, šī poza ir brīdinājums. Tad melnā mamba veido virkni zibens šāvienu un uzreiz sakod ķermeni vai seju. Tā gadās, ka melnā mamba čūska var iekost kustībā, cenšoties aizbēgt, bet izvēloties nepareizu virzienu tā traucējumu virzienā. Šādos gadījumos persona nekavējoties neapzinās, ka viņš ir melnā mammas koduma upuris. Bet pēc kāda laika parādās dažādi saindēšanās simptomi.

Melnā mamba čūska ir ļoti bīstama, galvenā briesma ir melnās mammas inde. Melnās mammas sakodiens ir letāls. Par laimi, tagad ir antidots. Melnās mammas inde ir ļoti toksiska un satur neirotoksīnus, bez antidota, paralīzes un apnojas. Nāve var notikt stundas laikā pēc tam, kad ir sakosts, jo melnā mamba injicē daudz indes.

Melnais mamba ēd mazus dzīvniekus. Melnās mamba nogalina dažādus grauzējus, sikspārņus un putnus. Visbīstamākā Āfrikas čūska medī dienas laikā, bet naktī tā nav sliktāka nekā dienas laikā. Neraugoties uz savām ātruma spējām, melnā mamba parasti uzbruks no slazda, kurā viņš var gaidīt, slēpjas ļoti ilgu laiku.

Čūska melnā mamba dod priekšroku slēpšanai tajā pašā vietā. Ķermeņa krāsa lieliski maskē to un ļauj jums nepamanīt. Tiklīdz upuris parādās redzamā vietā, melnā mamba izdara zibens un iekaro cietušo. Ja viens no kodumiem nepietiek un dzīvnieks mēģina aizbēgt, tas to turpinās un piemēros jaunus kodumus, kamēr upuris mirst no indes iedarbības. Melnā mamba sagrauj upurus 8-10 stundu laikā.

Melnās mammas inde satur ātrgaitas neirotoksīnus. Vienam kodumam melnā mamba injicē 100-120 mg indes, bet pieaugušajiem letālā deva ir tikai 10-15 mg. 100% gadījumu, bez cilvēka antidota ievades, gaidāms nāve.

Pēc melnās mammas koduma cilvēks jūtas degošs sāpes, un tā vietā ir iespējama audzēja forma, nekroze. Tad sākas gremošanas sistēmas traucējumi (neparasta garša mutē, sāpes vēderā, slikta dūša, vemšana, caureja). Nākamais posms ir progresējošas perifēro paralīzes sākums un bez antidota ievadīšanas nāve no elpošanas mazspējas. Tādēļ, ja jūs esat iekodis melnā mamba, nav vērts aizkavēt antidota ieviešanu.

Melnā mamba: visnozīmīgākās čūskas reprodukcija

Melnās mambas dzīvo vienatnē, vienīgais izņēmums ir pāra periods pārošanās sezonā. Melnās mambas vaislas sezona nāk pavasarī, šajā laikā vīrieši sāk meklēt partneri. Bieži notiek, ka vairāki vīrieši cīnās par sievieti. Viņi savstarpēji saplūst, sita viens otru ar galvu, un visi cenšas pacelt galvas pēc iespējas augstāk, lai parādītu viņu pārākumu. Melnās mambas vīrieši cīnās, līdz vājākais atzīst, ka sakāve ir nolaista un pārmeklē. Uzvarētājs to neizmanto. Viņu cīņā vīrieši neizmanto indes. Spēcīgākais vīrietis saņem visas tiesības uz sievieti.

Vasaras vidū melnās mambas sieviete atrodas no 6 līdz 17 olām izolētā siltā vietā. Aptuveni 2,5-3 mēnešos piedzimst mazas čūskas. Melnās mambas lūkas ir pilnībā izveidojušās un neatkarīgas. Nāvējošiem indes čūskiem ir no dzimšanas. Tāpēc mātes aprūpē viņiem nav nepieciešams un patstāvīgi var iegūt savu pārtiku. Dzimušajiem čūskiem ir garums līdz 60 cm, un tie var jau norīt mazus grauzējus. Gadu vēlāk jaunais melnais mamba sasniedz 2 metru garumu un var ēst lielākus ēdienus. Dabā melnā mamba čūska dzīvo ne vairāk kā 12 gadus.

Ja jums patika šis raksts un vēlaties lasīt par visdažādākajiem mūsu milzīgās planētas dzīvniekiem, abonējiet vietnes atjauninājumus, lai vispirms iegūtu jaunākos un interesantākos rakstus par dzīvniekiem.

Melnā mamba ir visnozīmīgākā čūska pasaulē un lielākā mamba ģimenes čūska. Viņas inde dažu sekunžu laikā nogalina mazu grauzēju. Trīsdesmit minūtes mirst no melnās mammas koduma

Ģimene - Aspid čūskas

Rod / sugas - Dendroaspis polylepis

Garums: maksimāli - vairāk nekā 4 m, vidēji - 3 m.

Pubertāte: vecums nav zināms.

Laulības periods: pavasarī un vasaras sākumā.

Olu skaits: 6-15, apvalks ir mīksts un balts.

Ieradumi: melnās mambas (skat. foto) tiek atdalītas.

Kas sniedz informāciju par: grauzēji, sikspārņi, citi mazi zīdītāji, putni, ķirzakas.

Indes: iedarbojas uz nervu sistēmu, izraisa nāvi no nosmakšanas.

Dzīves ilgums: nebrīvē līdz 12 gadiem, dabā mazāk.

Saistītās sugas - šauras galvas mamba, rietumu mamba.

Melnais mamba ir lielākais čūska no mamba ģints un viens no visnozīmīgākajiem pasaulē. Šī čūska suga ir izplatīta no Senegālas līdz Somālijai un no Etiopijas līdz Dienvidrietumu Āfrikai, bet rāpuļi nenotiek Kongo baseina tropu lietus mežos. Melnā mamba ir ātrākā čūska.

KAS EATS

Melnajai mambai ir nepieciešams daudz pārtikas, jo tas ir ļoti aktīvs un gandrīz nepārtraukti pārvietojas. Viņas uzturs ietver galvenokārt mazos mugurkaulniekus - putnus, ķirzakas un grauzējus. Mambas inde ir ļoti spēcīga un izraisa nelielu grauzēju nāvi dažu sekunžu laikā. Pirms uzbrukuma cietušajam, mamba paaugstina ķermeņa priekšējo daļu līdz 1 m augstumam. Šīs čūskas ir ļoti asas, ātras un visbiežāk iekost bez brīdinājuma. Nāvīga inde Mamba injicē caur 2 indīgiem perēkļiem, kas atrodas uz augšējā žokļa. Pārtikas ēdināšana sākas pat pirms tā ir mambas kuņģī. Viņas siekalās ir gremošanas sulas, un inde ietekmē arī pārtikas sadalīšanos.

LIFESTYLE

Pēcpusdienā, melnās mambas peld saulē vai medībās. Medības laikā tas strauji paceļas pa zemajiem krūmu zariem vai rāpo pa zemi. Šī spēcīgā un elastīgā čūska var turēt galvu virs zemes apmēram 50 cm augstumā, tādā veidā skatoties apkārt. Ja mamba ir kairināta vai traucēta, viņa atver muti atvērtu, izmantojot šo pozu kā draudošu tehniku.

Naktī čūska atgriežas savā caurumā. Tajā tiek izmantoti pamesti burrows, ko izrakuši citi dzīvnieki, caurumi zem termināliem, šķembas akmeņos vai nogruvumi zem koku stumbriem. Lai uzlabotu asins cirkulāciju, melnajai mambai ir nepieciešams daudz siltuma. Tāpēc viņa lielāko daļu dienas pavada parastos akmeņos vai krūmu apakšējos atzaros, kur viņa sēž saulē.

Karstākajos mēnešos čūska atgriežas patvērumā zem zemes pat pēcpusdienā, lai atdzesētu. Tāpat kā citas čūskas, melnā mamba. Pirmais molt notiek neilgi pēc izšķilšanās, pēc tam atkārtojas aptuveni ik pēc 2 mēnešiem. Jaunieši čūskas biežāk izlīst.

Pavairošana

Pārošanās sezonā, agrā pavasarī un vasaras sākumā, melnās mammas vīrietis, meklējot partneri, pārvar lielos attālumos. Pēc pārošanās čūskas rāpjas. Sievietēm pāļu puves augiem vai sapuvušā celmā ir no 6 līdz 15 baltām olām. Sabrukšanas laikā radītais siltums paātrina embrija attīstību.

Tūlīt pēc izšķilšanās jaunie melnie mambas ir neatkarīgi un var pārvarēt tik lielus laupījumus kā pele vai pat mazs žurks. Cubs aug ļoti ātri un gadā sasniedz divus metrus. Neskatoties uz saviem nāvējošajiem ieročiem, jaunie mambas bieži ir mongoozes un citu plēsīgo dzīvnieku upuri.

IESPĒJAMIE FAKTI

  • Melnā mamba ir ātrākā čūska. Īsā attālumā tas sasniedz ātrumu līdz 23 km / h, tā parastais ātrums ir 11 km / h.
  • Daudzām čūskām ir tumšs, mamba līdzīgs atpakaļ. Tas palīdz iegūt vairāk saules siltuma. Čūskos, kas dzīvo tuksnesī, krāsa ir vieglāka, pateicoties tam tās atspoguļo vairāk siltuma un viņu ķermenis nepārkarsē.
  • Dzīvnieks, kura lielums ir liels žurkas mamba, var sagremot deviņas stundas.
  • Melnās mambas tiek audzētas, lai tās saindētu no medicīniskām vajadzībām.

BLACK MAMBA RAKSTUROJUMS

Apdraudoša poza: Melnais mamba ir lielākais čūska no mamba ģints. Pirms uzbrūk ienaidniekam, tas paaugstina ķermeņa priekšpusi apmēram vienu metru augstumā virs zemes.

Žokļi: uz augšu ir tikai divi ilgi indīgi gliemeži. Apakšā divi priekšējie zobi ir ievērojami paplašināti, kas palīdz mamba uzturēt pārtiku.

Virsbūves stāvoklis: pat ļoti strauji pārvietojoties, mamba uztur galvu virs zemes apmēram 50 cm augstumā.

Ātrums: Braucot garos attālumos, mamba pārmeklē ātrumu aptuveni 11 km / h, un īsos attālumos tas sasniedz ātrumu līdz 23 km / h.

Krāsa: no augšas tumši brūnā vai melnā krāsā, un vēders gaiši brūns vai balts.

- melnā mamba

Melnā mamba izplatās no Senegālas uz Somāliju un no Etiopijas līdz Dienvidrietumu Āfrikai. Šaurā mamba dzīvo Austrumāfrikas mežos no Kenijas uz Natalu un Zanzibāra salu. West Mamba atrodas Rietumāfrikā un Sao Tome salā.

AIZSARDZĪBA UN UZRAUDZĪBA

Mūsdienās šai sugai nav izzušanas.

Interesanti fakti - Black mamba. Video (00:04:10)

Mamba ir viena no bīstamākajām čūskām uz planētas.
Mūsu planētas teritorijā ir daudz bīstamu čūsku, piemēram, anakonda, pythons, kobra un klaburčūska. Starp visbīstamākajām un agresīvākajām čūskām ir vieta šodienas atbrīvošanas varonim - melnajai mambai. Starp citu, interesants fakts - melnais mamba saņēma šādu nosaukumu nevis svaru krāsas dēļ, mamba nosaukumam ir pienākums ganīt, kas, kā jūs jau uzminējāt, ir melns.

2. Viper's Deadly Serpent

Šī bīstamā čūska pieder mirušo čūsku ģints sugai. Viņa dzīvo Jaunzēlandes salā un Austrālijā. Tas ir nakts plēsējs, kas dod priekšroku medīt zīdītājus, putnus un citas čūskas. Čūsku nāvējošā čūska izmanto neirotoksisku indi, kas injicē 40-100 mg. Vipera formas nāvējošā čūska, neticami ātra lēciena - tikai 0,13 sekundēs tā tiek izmesta, ieņem sakodienu un atgriežas.
Pēc iekost, attīstās muskuļu, elpošanas orgānu un sirdsdarbības depresija, kā rezultātā persona var nomirt 6 stundu laikā. Katrs otrais šīs čūskas kodums izraisa nāvi.

3. Melnā mamba

Tas ir visbīstamākais Āfrikas čūska no aspšu ģimenes, lai gan tajā esošais inde nav spēcīgs ieraksts, bet katrā čūskas gadījumā ir viens, kas nogalina 10 cilvēkus. Šī ir otrā indīgā čūska pēc kobras, kas aug līdz vairāk nekā trim metriem. Īpaši bīstams melnais mambo veido viņas sprinta īpašības - viņa spēj paātrināt ātrumu, kas pārsniedz 11 km / h. Šajā gadījumā dusmīgs čūska uzbruks upurim atkal un atkal (līdz 12 reizēm) un var to papildināt šajā laikā ar 400 mg indes. Pati čūska var būt atšķirīgi krāsota - no olīvām līdz pelēcīgām, bet jebkurā gadījumā gļotādas mutēm, kas vienmēr ir briesmīgi melnas, no kurām sugas nosaukums. Tās biotopi ir savannas un austrumu un dienvidu Āfrikas akmeņainie kalni. Viņa guļ atklātā zemā telpā, akmeņu plaisās, koku dobumos, pamestos termītu pilskalnos.
Ja nesniedzat steidzamu palīdzību personai (20 minūšu laikā) pēc melnās mammas sakošanas, viņam praktiski nav nekādu izredžu. Viņas inde izraisa nekontrolējamu vemšanu, sāpes vēderā, krampjus, pārmaiņus paralīzi un nāvi. Šausmīgi baidās, ka afrikāņi šo čūsku sauc par „nāves skūpstu”. Taču taisnīgi jāatzīmē, ka melnā mamba nav agresīva un cenšas jebkādā veidā izlīst, un kļūst bīstama tikai bezcerīgā situācijā. Bet pat ar visu šo, aptuveni 20 tūkstoši cilvēku katru gadu mirst no melnā mammas iekostā Āfrikā.

4. Filipīnu kobra

Kobras klasiskais tēls ir zināms visiem, izlīdzinot ribas, veidojot sava veida kapuci. Salīdzinot ar citām indīgajām čūskām, tās nav tik bīstamas, bet ne Filipīnu šķirne. Её яд силён и сам по себе (сильнее, чем у остальных кобр), да и впрыскивать его кобра за один укус может до 250 мг, а этого достаточно, чтобы отправить на небо несколько человек. Уже через полчаса после укуса может наступить смерть, поэтому часто люди просто не успевают использовать давно созданные противоядия, поскольку прогрессирующий паралич мускулатуры дыхательной системы часто невозможно остановить. Но филиппинская кобра особенно опасна тем, что способна не только кусать, но и точно плевать в глаз ядом с расстояния до 3 метров.

5. Малайский синий крайт

У живущего в Индонезии и Юго-Восточной Азии малайского синего крайта яд в 16 раз сильнее, чем у королевской кобры. Viņa inde satur dažādus toksīnus, tāpēc vispārējs antidots nekad netika radīts.
Zilās Krayta kodums sākumā izraisa krampjus, pēc tam paralīzi un vēlāk 85% no šiem sakostiem mirt. Mēs esam tikai laimīgi, ka šīs čūskas ir nakts, tāpēc tās reti šķērso cilvēkus. Turklāt, atšķirībā no tā paša Taipana, zilā Krayt nav tik agresīva un mēdz izvairīties no sadursmes un aizbēgt.

6. Tīģera čūska

Tīģera čūska dzīvo Austrālijā, Tasmānijā un Jaunajā Gvinejā. Tā pieder pie pelnu ģimenes, tai ir plaši šķērsvirziena dzelteni un pelēki gredzeni - tīģeru stilā, tātad arī sugas nosaukums.
Šīs čūskas ir ļoti spēcīgas indes, izraisot muskuļu paralīzi, plaušu darbības apspiešanu un nāvi no nosmakšanas. Bites mazie dzīvnieki bieži vien mirst tieši koduma vietā, un, kad cilvēks ir iekodis bez antidota, līdz 70% no sakostiem mīkstiem nākamo dienu laikā. Atvieglojumu var uzskatīt tikai par agresīvām tīģera čūskām, kas katrā ziņā cenšas atkāpties un uzbrūk tikai strupceļā.

7. Klaburčūska

Šī čūska suga ir tik nosaukta, jo tā ir sakratījusi zvīņainas plāksnes uz tās astes, kratot, kas brīdī, kad briesmas brīdī, čūska rada diezgan specifisku konkrētu sprakšķēšanas skaņu. Faktiski tikai divām Ziemeļamerikas ģintīm ir šāda ierīce, kas ietver rattlesnakes, kas ir viperu radinieki. Kļūdas dzīvo abās Amerikā.
Cilvēkam nebūs pārāk daudz izredžu izdzīvot, ja viņš pēc tam, kad viņš ir iemīļojies, nav ātri ieviesis pretlīdzekli. Īpaši indīgs ir Oriental Grezuchnik, kura klāsts sastāv no Ziemeļkarolīnas un Floridas dienvidu pussalas teritorijām.

8. Karaļa kobra

Lielākā no visām indīgajām čūskām ir karalis kobra vai hamadryad. Tas pieder pie pelnu ģimenes. Vidēji tās lielums ir 3-4 metri, bet retie īpatņi aug līdz 5,6 m. Karaļa kobra dzīvo Pakistānas, Indijas, Indonēzijas un Filipīnu tropu mežos un ilgu laiku - vairāk nekā 30 gadus, nepārtraucot tās izaugsmi līdz nāvei. Hamadryad raksturo spēja pacelt galvu vertikāli un pārvietoties šādā stāvoklī. Viņi bieži dzīvo tuvu cilvēka apdzīvotībai, jo viņi barojas ar citām čūskām, un viņi savukārt ēd daudz grauzēju, kurus piesaista cilvēku kultūra.
Šī čūska šķiet cēls, jo, sapulcoties, pirmais sakodiens neiedod indes, bet, lai aizbiedētu ienaidnieku, un tikai pēc otrās iekost. Patiesībā viņa vienkārši ietaupa savu ieroci. Starp citu, karalis kobra nav ļoti spēcīgs inde, bet lielos daudzumos. Būtībā tā indei ir neirotoksiska iedarbība. Ja jums patiešām ir nepieciešams iekost reālam, tad kobra neuzkrītošas ​​un injicē milzīgu indes daudzumu (līdz 7 ml), kas 15 minūšu laikā garantē cilvēku nogalināšanu. Šādos gadījumos mirst 3 no 4 cilvēkiem. Bet šādi gadījumi ir reti, tāpēc tikai 10% no Hamadryad kodumiem ir letāli.

9. Sandy Epha

Āzijas valstīs (Arābijas pussalā, Indijā, Šrilankā un Dienvidrietumāzijā) un Āfrikā ir smilšainās tuksnesēs un sausās savannas. Tie kļūst īpaši aktīvi pēc lietus. Šīm čūskām ir pienācīgs ātrums un īpašs veids, kā ceļot pa smilšu kāpām.
Smilšainajam efam ir nedaudz neparasts inde, kas darbojas ļoti lēni: no koduma brīža var paiet 2-4 nedēļas, pirms cilvēks nomirst. Pirmkārt, koduma vieta sāk sāpēt, tad sakodis ekstremitātē, sākas asinsspiediena pazemināšanās un audu nekroze. Bet, savlaicīgi ieviešot serumu, var novērst letālu iznākumu. Smilts ef diezgan agresīvs un uzbudināms. Tomēr to biotops bieži saskaras ar cilvēka darbības vidi. Efy darbojas naktī. Viņi uzbrūk ar zibens ātrumu, injicējot hematoksīnu, kas iznīcina sarkanās asins šūnas, kā arī muskuļu un orgānu audus. Kopumā mirstība no epas koduma ir ļoti augstā līmenī.

10. Belčera jūras čūska

Tā ir viena no indīgākajām jūras čūskām, kuru indes LD50 ir 0,1 mikrogrami. Viņa dzīvo galvenokārt siltā Indijas okeāna ūdeņos. Bet cilvēkiem, šī čūska, tāpat kā lielākā daļa citu jūras čūsku, nav pārāk bīstama, jo tas nerāda daudz agresijas un ir ļoti skumjš tā indes izmantošanas nozīmē. Tāpēc lielākā daļa jūras čūskas iekost izmaksā cilvēkam bez traģiskām sekām. Lai no sevis izvestu jūras čūsku un padarītu to iekost, mums arī jāmēģina. Vismaz čūska patiešām apdraud pati.
Cilvēks nejūtas pats, bet pēc dažām minūtēm viņš sāk krampjus, nervu sistēma un elpošana ir paralizētas, pēc tam nāve rodas no nosmakšanas.

Kā tas izskatās

Melnajai mambai ir liels izmērs un tā garums sasniedz 2,5-3 m, vidējais svars ir 1,6 kg. Tas pieder pie pelnu ģimenes. Tā tiek uzskatīta par garāko Āfrikas indīgo čūsku. Viņas astes ir garas. Ķermenis ir saplacināts virs un zem. Iekšējais mutes dobums ir krāsots melnā krāsā, un tam ir tāds griezums, kas čūskai dod smaidīgu izskatu. Šāda mutes krāsošana ir nepieciešama rāpuļiem ienaidnieku iebiedēšanai. Indīgo zobu garums - 2,5 mm. Acis ir lielas, tumšas. Ķermeņa krāsa - tumšs olīvs, pelēks brūns ar metāla spīdumu. Vēders ir viegls, balts ar pelēka vai brūna maisījumu. Šīs krāsas dēļ dzīvotnē var būt gandrīz neatšķirama čūska. Seksuālā dimorfisms šajos rāpuļos nav izteikts. Melnās mambas vidēji var dzīvot līdz 12 gadiem.

Uzturs un dzīvesveids

Ārpus pārošanās sezonas melnās mambas dzīvo vientuļš dzīvesveids. Tās tiek uzskatītas par visstraujākām čūskām uz planētas. Viņi var veikt zibens uzbrukumus un vērsties pie upura ar ātrumu 20 km / h. Mambas barojas ar siltā asinīm:

  • grauzēji,
  • maziem zīdītājiem
  • spalvas.
Viņi medīt dienas laikā. Pārtika tiek sagremota 8-10 stundas. Lai uzlādētu enerģiju un sagremotu pārtiku, ik dienas izplūst zem saules stariem, lai peldētos. Neskatoties uz savām spējām, melnā mamba, tāpat kā visas čūskas, cenšas izvairīties no tikšanās ar cilvēku.

Tā uzbrūk tikai tad, kad tā uzskata, ka ir apdraudēta vai kad tā ir traucēta, izraisīta. Viņa kādu laiku var iesaldēt, cerot, ka viņa viņu nepamanīs. Bieži vien, meklējot mājokli "mirušajai sezonai", tas pārmeklē cilvēka mājokļus, automašīnas, apmetas pagalmos. Arī mīl dzīvot niedru stādījumos.

Audzēšana

Šo rāpuļu pārošanās laiks ir pavasara beigās - vasaras sākumā. Šajā laikā vīrieši cīnās par tiesībām līdzināties sievietēm, kas izdala īpašu smaržu. Tomēr galu galā pēdējais vārds sievietei, kas izvēlas vīriešu. Pāriem ilgu laiku šie čūskas nav. Pēc tam, kad viņi pulcējas, sieviete meklē tumšu un sirsnīgu vietu, kur novietot olas. Viens cilvēks var ieklāt 6-17 olas. Ārpus mātes ķermeņa olas attīstās 3 mēnešu laikā. Čūskas piedzimst ar garumu līdz 60 cm. Pirmais upuris var kļūt par lielu žurku.

Līdz viena gada vecumam viņi var sasniegt 2 m garumu. Šajos rāpuļos no dzimšanas tiek veidoti indīgi dziedzeri. Tāpēc mambas ir bīstamas cilvēkam no pirmās dzīves minūtes. Mazas čūskas ir īpaši agresīvas.

Kas ir bīstams indes melnais mamba personai

Kā zināms, čūsku inde ir sadalīta divos cilvēku iedarbības veidos: neirotoksisks un hemavazotoksisks. Mambas indei ir neirotoksiska iedarbība, kā rezultātā tiek bloķēta neiromuskulārā transmisija un notiek paralīze. Tajā pašā laikā vietējās reakcijas ādas apsārtuma veidā koduma vietā, tūska, gandrīz nav. Ir tūlītēja nervu sistēmas depresija, un elpošanas centrs ir paralizēts, izraisot nāvi. Persona jūtas degošas sāpes koduma vietā, tirpšana lūpās, dubultā redze, īpaša garša mutē, vemšana, caureja, asas sāpes vēderā. Ķermeņa temperatūra paaugstinās, notiek kustību koordinācijas zudums.

Vienu reizi šī čūska spēj izlaist 400 mg indes vidēji - 100-120 mg. Viņa var likt ne mazus kodumus un daudzus aizstājējus. Fatālā deva vienam cilvēkam ir 10-15 mg. Izbēgt no mambas koduma ir gandrīz neiespējami. Kad nokļūstot ar pirkstu, nāve notiek 4 stundu laikā, un, ja tā ir iekoda sejā, pēc 15-20 minūtēm.

Glābšana var būt savlaicīga, 20 minūšu laikā, injicēts serums (iekaisuma gadījumā - dažas minūtes). Citas tradicionālās metodes, ko izmanto čūsku kodināšanai, piemēram, nepieredzējis inde, ekstremitāšu imobilizēšana, antihistamīnu lietošana utt., Ir neefektīvas. Mirstības līmenis seruma neesamības gadījumā ir 100%.

Terariuma izkārtojums

Čūskas mājās tiek turētas terārijā. Melnai mammai būs nepieciešams konteiners ar sienām, kas nav zemākas par 1 m un nav īsāks par 2 m. Vismaz vienam no sienām jābūt izgatavotam no stikla, lai varētu skatīties rāpuļu un uzraudzīt tā stāvokli. Terariumam jābūt aprīkotam ar snagiem, dzīvo un mākslīgo veģetāciju, akmeņiem. Grunts ir pārklāts ar brīvu materiālu, mazu grants. Temperatūrai čūskas mājās jābūt apmēram 26-28 grādiem. Atsevišķu stūri var uzsildīt līdz +30. +35 ° C Naktī temperatūra nedrīkst būt zemāka par 24 grādiem. Dienasgaismas ilgums vasarā - 16 stundas, ziemā - 12 stundas.

Mamba barošana ir jāveic divreiz vai trīs reizes nedēļā. Mājās viņai tiek doti putni un mazi grauzēji. Barojot čūsku ar dzīvām indīgajām indīgajām dziedzerām, uzņēmējam būs jāpiešķir tā pussabrukta stāvoklī.

Ja produkts ir sasaldēts, pirms barošanas tas ir jāatkausē. Lai iegūtu pilnīgu klāstu vitamīniem čūsku uzturā, jums jāievieš bio-piedevas, piemēram:

  • "Reptala",
  • ReptoCala,
  • ReptoLife.
Obligātajai čūskai jānodrošina ūdens. To var ielej īpašā plašā dzeršanas traukā. Arī vairākas reizes nedēļā rāpuļu un terāriju izsmidzina ar ūdeni. Pārliecinieties, lai to izdarītu molting perioda laikā.

Drošības pasākumi, strādājot ar čūsku

Turot rāpuļu mājā, jums jārūpējas par drošības pasākumiem:

  1. Tīrīšana terārijā ir nepieciešama tikai īpašos cimdos vai no tā atdalot rāpuļu.
  2. Ja iespējams, nelietojiet čūsku rokās vai dariet to īpašos cimdos.
  3. Ir mājokļa antimeasure serums un jāspēj to izmantot.
  4. Jums ir iespēja jebkurā laikā konsultēties ar herpetologu un ārstiem.
  5. Pārliecinieties, ka terārijs ir noslēgts un droši noslēgts.
  6. Ja iespējams, noņemiet indīgās dziedzeri.
  7. Neuzglabājiet čūskas ģimenēs ar bērniem.

Tātad, melnā mamba ir viens no bīstamākajiem iedzīvotājiem uz planētas, kura iekaisums ir letāls cilvēkiem. Tomēr eksotisko mīļotāji uzdrīkstas to sākt mājās. Ja jūs piederat šādiem drosmīgiem vīriešiem, tad jums ir jāzina čūskas vēlmes, kad dzīvojat, un pārliecinieties, ka, rīkojoties ar to, iepazīstieties ar drošības pasākumiem. Ir jāsaprot, ka indīgo rāpuļu saturs uzliek īpašniekam lielu atbildību.

Saturs

Melnā mamba ar zinātnisko nosaukumu Dendroaspis polylepis 1864. gadā [2] [3] aprakstīja vācu izcelsmes vācu izcelsmes zoologs Albert Günther. 1873. gadā vācu Vilhelma Pēteris klasificēja divas šīs čūskas pasugas: D. p. polylepis un D. p. antinorii [3] [4] tomēr nav panākta vienprātība par to izmantošanu [2].

Vispārējais nosaukums Dendroaspis ir divu seno grieķu vārdu kombinācija: δένδρον un æspɪs. Pirmais no tiem ir tulkots kā "koks" [5], otrais tika saukts par vairogu, kā arī dažas indīgas čūskas, it īpaši Ēģiptes kobra un deguna deguns [6]. Nosaukuma daļas daļa polylepis Tas ir iegūts arī no diviem seniem grieķu vārdiem: πολύ ("Daudzi", "visvairāk") un λεπίς ("Svari").

Starp indīgajām čūskām melnā mamba ir tikai tikpat liela kā karaļa kobra: tās garums ir vidēji 2,5-3 metri [7]. Ir ziņojumi par atsevišķiem eksemplāriem, kas ir garāki par 4,3 metriem [7] [8], bet līdz šim šī informācija nav dokumentēta [9]. Vidējais svars ir aptuveni 1,6 kg [10] [11]. Tā ir diezgan tievs čūska, kas ir nedaudz masīvāka, salīdzinot ar cieši saistītām zaļām un šaurām mambām [7]. Ķermenis ir saspiests no augšas un apakšas, astes garums [12].

Pretēji nosaukumam čūskas dominējošā krāsa nav melna. Lielākā daļa cilvēku ir tumši olīvkoki, olīvu zaļi, pelēcīgi brūni ar metāla spīdumu, vēdera puse ir gaiši brūna vai balta. Ķermeņa aizmugurējā pusē var būt tumšāki plankumi, tumšā un gaišā svara maiņa ķermeņa aizmugurējā daļā, radot šķērsvirziena izskatu uz sāniem. Nepilngadīgo krāsošana ir gaišāka - pelēcīga vai olīvu krāsa. Tā saņēma nosaukumu, pateicoties mutes iekšējās dobuma melnajai krāsai tādā formā kā zārka [8] [13].

Zobi atrodas augšējā žokļa priekšpusē, to garums ir aptuveni 6,5 mm [14]. Pateicoties čūskas mutes raksturīgajai sagriešanai, tas smaida, lai gan tam nav nekāda sakara ar emociju izpausmi [9]. Scaly vāka raksturojums ir šāds: ap ķermeņa vidū 23-25 ​​(reizēm 21), vēdera 248-281, apakšstilba 109-132 pārī, augšējā labālā 7-8, sliktāka labība 11-13, laika 2 + 3, preorbitāla 3 (mazāk 4) , 2 vai 5 reizes (vairumā gadījumu 3–4) skalas. Anālais vairogs ir sadalīts [15].

Melnā mamba izplatīšanas zona sastāv no vairākiem šķeltiem zemes gabaliem Āfrikas tropiskajā daļā. Lielākā no šīm vietām ietver Kongo Demokrātisko Republiku, Dienvidsudānu, Etiopijas dienvidu daļu, Eritreju, Somāliju, Keniju, Ugandas austrumu daļu, Tanzāniju, Burundi un Ruandu. Kontinenta dienvidos čūska dzīvo Mozambikā, Svazilendā, Malāvijā, Zambijā, Zimbabvē, Botsvānā, Namībijā, Angolas dienvidos un Dienvidāfrikas provincē Kwazulu-Natāla [14] [16]. 1954. un 1956. gadā tika publicēti divi ziņojumi, saskaņā ar kuriem ap Dakāras pilsētu Senegālā tika novērota čūska Rietumāfrikā, bet vēlāk šajā jautājumā netika parādīti jauni fakti [16].

Šī čūska ir mazāka nekā citi mambas, un tā ir pielāgota dzīvībai kokos, un parasti tā atrodas zemē starp reti sastopamo vai krūmu veģetāciju. Lai sauļotos, čūska var uzkāpt kokā vai krūmā, bet citreiz dod priekšroku palikt uz leju. Dažreiz tā slēpjas koku tukšumos un pamestos termītu pilskalnos [17] [18]. Galvenie biotopi ir savannas ar koku veģetāciju, gaiši meži, akmeņainas nogāzes, upju ielejas ar kritušiem kokiem [16]. Izvairās no slēgtiem mežiem un tuksnešiem [12]. Parasti čūska nepalielinās virs 1000 m virs jūras līmeņa. Zambijā tas atrodas līdz 1650 m, Kenijā līdz 1800 m virs jūras līmeņa [16].

Ļoti mobila un elastīga čūska slēpjas pa zemi ar paceltu priekšējo ķermeņa daļu [19]. Ginesa rekordu grāmatā teikts, ka melnā mamba var būt visātrākā čūska pasaulē un īsā attālumā tā var sasniegt ātrumu līdz 16-19 km / h [20]. Saskaņā ar citiem avotiem dzīvniekam ir grūti pārvietoties ātrāk par 16 [21] vai pat 12 km / h [9]. Dokumentētais ieraksts tika reģistrēts 1906. gadā Serengeti, kad apzināti izraisīta čūska aptvēra 43 m attālumu ar vidējo ātrumu 11 km / h [22] [23] [24]. Tomēr ir nepamatotas leģendas, ka mamba veiksmīgi īstenoja ķemmējamu zirgu un pat automašīnu [9].

Neskatoties uz savām spējām, čūska, sastopoties ar personu, cenšas izvairīties no kontakta jebkādā iespējamā veidā. Viņa sasalst, cerot, ka viņa netiks pamanīta un iet cauri, vai arī mēģinās glābt tikpat pamanāmi. Un tikai ar neizbēgamo tikšanos čūska kļūst agresīva. Balstoties uz asti, tā paaugstina ķermeņa priekšējo daļu, saplacina to kapuci un plaši atver muti, izmantojot šo pozu kā draudošu uzņemšanu. Ja tas arī nepalīdz, viņa veic virkni metienu, kas vērstas uz ķermeni vai galvu, un uzreiz kodē. Tā gadās, ka čūska kodē kustībā, kad mēģina slēpties svešinieka virzienā - šajā gadījumā cietušais nejūt sāpes tūlīt un uzzina par uzbrukumu tikai pēc kāda laika, kad parādās dubultā redze un citi saindēšanās simptomi [19].

Medības dienas laikā. Parasti, gaidot laupījumu no slazda, kas bieži izmanto to pašu vietu [14]. Pēc pirmā uzbrukuma, ja dzīvnieks mēģina aizbēgt, to turpina un kodē, līdz tas nomirst no indes iedarbības [17]. Tā nozvejot mazus zīdītājus, tostarp grauzējus, kapu damans, galago, nūjas. Laiku pa laikam putni kļūst par uzbrukuma upuri [8] [23]. Uztura sagremošana aizņem tikai 8 līdz 10 stundas [14] [23].

Agrā pavasarī vīrieši sāk meklēt sievietes, atrodot tos pēc izdalīšanās smaržas. Meklējot potenciālu partneri, vīrietis ar savu mēli pārbauda visu savu ķermeni [14]. Tā gadās, ka vairāki vīrieši vienlaicīgi cīnās par tiesībām būt sievietei: katrs čūska cenšas pacelt galvu pēc iespējas augstāk, tādējādi pierādot savu pārākumu, šāds duelis dažreiz var būt sajaukts [18]. В середине лета самки откладывают от 6 до 17 яиц, после чего через 80—90 дней на свет появляются молодые змейки, с первого дня обладающие ядом и способные самостоятельно добывать себе корм [14] . Вне периода образования пары чёрные мамбы ведут одиночный образ жизни. Продолжительность жизни в дикой природе не изучена, в неволе самая старая змея прожила 11 лет [14] .

В дикой природе у описываемого вида относительно немного врагов. На неё охотятся некоторые хищные птицы, в первую очередь змееяды. Из этих пернатых выделяются чёрный (Circaetus pectoralis) un brūna (Circcaetus cinereus) čūsku ēdāji, kuru upuris bieži ir melnā mamba. Adatu čūska Mehelya capensisimūns pret Āfrikas čūsku indēm, tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem mambas ienaidniekiem [8] [25]. Mongoozes, kas tīši izvairās no čūskas uzbrukuma, kā arī dažas imunitātes pret iekost, dažreiz medī čūsku [26].

Melnās mammas inde satur ātrgaitas neirotoksīnus un kardiotoksīnus, tostarp kalcizeptīnu, L tipa kalcija kanālu blokatoru. Tomēr mambas indes galvenās sastāvdaļas ir dendrotoksīni, potenciālo atkarīgo nervu šķiedru kālija kanālu blokatori. Indes satur arī dažu muskarīnu holīnogēno receptoru blokatorus [27] [28] [29]. Vienā kodē čūska injicē līdz 400 mg indes (parasti 100-120 mg), un letālā deva pieaugušajiem ir 10-15 mg [29] [30]. Laboratoriskie eksperimenti ar pelēm liecina, ka LD toksicitātes rādītājs50 viņiem tas ir 0,011 mg / kg intravenozi [31]. Personai nāves iespējamība bez tūlītēja antidota ievadīšanas ir 100% [19] [32].

Cietušā persona uzskata, ka lokāla rakstura dedzinoša sāpes, iekaisuma vietā attīstās izteikta tūska. Iespējamā nekroze, retos gadījumos, diezgan plaša. Pēc dažām minūtēm var parādīties slikta dūša, vemšana, caureja, sāpes vēderā, konjunktīvas hiperēmija, neparasta garša mutē. Visnopietnākā sistēmiskā patoloģija ir strauji progresējoša perifēro paralīze, kas, ja nav antidota, izraisa elpošanas mazspēju [33] [34].

Čūskas apraksts

Āfrikas iedzīvotāji sauc par mambu par „melno nāvi”. Un tas nav nejauši. Fakts ir tāds, ka viņa ir spējīga turpināt savu upuri atvērtā ātrumā līdz 20 km / h. Šajā gadījumā pirms čūskas uzbrukuma nekas nedzirdēs. Mamba ir pazīstama ar savu asu metienu. Melnās mammas inde ir tik toksiska, ka pēc iekost bez antidota cilvēks neizdzīvos pat 30 minūtes. 1 reizi Āfrikas melnās mambas izlaidumi ir no 100 līdz 400 mg indes, un, neskatoties uz to, ka 20 mg ir pietiekami, lai nogalinātu pieaugušo.

Mamba biotopi svārstās no Austrumu līdz Dienvidrietumu Āfrikai. Vienīgie izņēmumi ir Kongo tropiskie meži. Šis ģimenes pārstāvis aspidovyh mīl siltu klimatu, bet nepanes mitrumu.

Mambas biotops - teritorija no austrumu līdz dienvidrietumu Āfrikai

Neskatoties uz nosaukumu, čūskas krāsa mainās no tumši zaļas līdz gaišam olīvam. Tomēr dabā ir arī metāla krāsa, kas pazīstama kā balta mamba. Viņas vēders ir krāsots netīrās baltās krāsās, un tumši toņi ir tuvāki astei. Nepilngadīgajiem ir gaiša krāsa. Šāda veida mamba īpatnība ir melnā mute, kas tai deva nosaukumu.

Garumā baltā mamba sasniedz 3 m un sver apmēram 2 kg. Interesants ir neparasts viņas mutes griezums - tas atgādina smaidu. Fangs, kurā ir savākta inde, aug garumā līdz 25 mm. Mamba ir dzīvnieks, kas barojas ar ķirzām, termītiem, putniem, maziem grauzējiem, sikspārņiem un pat mazām čūskām. Baltā mamba dabā praktiski nav ienaidnieku, jo daži uzdrīkstas to uzbrukt. Izņēmumi ir mongoozes, ērgļi, čūskas ēdēji un adatu čūska mehelya capensis. Neliels mangusts ne tikai spēj izdzīvot indīgu kodumu, bet arī viegli nogalina mambu.

Interesanti fakti par melno mambu (video)

Neskatoties uz to, ka melnās mammas sakodiens ir nāvējošs, daba nav ļāvusi nogalināt cilvēkus. Eksperti saka, ka tas nav uzbrukums cilvēkam, ja viņš viņai nepiekļūst. Ir daži uzvedības noteikumi, kas palīdzēs jums izdzīvot pēc tikšanās ar melnu mammu:

  1. Nelietojiet pie čūskas. Viņa izvairās no uzbrukumiem, ja vien tuvu viņai. Šajā gadījumā viņa uzskata personu par draudiem un uzbrūk viņam.
  2. Čūska organizē ligzdas krūmos vai krūmu kaudzē. Nelietojiet tuvu šīm vietām.
  3. Vissvarīgākais - ceļojot pa Āfriku, jums vienmēr ir jālieto pretlīdzeklis!

Melnā rāpuļi viegli pielāgojas jebkuriem apstākļiem. Viņa medī gan naktī, gan dienā, jo viņa ir labi orientēta kosmosā. Pēdējā laikā ir palielinājies uzbrukums cilvēkiem, jo ​​čūska patur pat pat koka parkā.

Zaļā mamba

Vēl viens bīstams aspidu ģimenes loceklis ir zaļš mamba.. Viņa dzīvo Dienvidāfrikas mežos, kā arī Tanzānijā, Mozambikā un Zambijā. Afrikāņi to sauc par „zaļo velnu” un baidās pat vairāk nekā melnais radinieks. Tā ieņem 14. vietu visvarenāko dzīvnieku sarakstā uz Zemes.

Šī indīgā čūska izceļas ar savu īpašo krāsu - to raksturo zaļas svari, kas saulē smaragda. Vēdera krāsa ir gaišāka zaļā krāsā. Tas ir koksnes rāpulis, kas reti nolaižas uz zemi. Tas lieliski apvienojas ar zaļumiem, un tāpēc gandrīz nav iespējams to pamanīt. Zaļā mamba ir aktīva dienā, un naktī viņa guļ. Gandrīz visu laiku viņa pavada kokos un ļoti reti iet zemē.

Pieauguša garums ir aptuveni 1,5 m. Čūskas ātrums ir mazs, jo tas pārvietojas pa kokiem. Zaļā mamba nav agresīva un var uzbrukt personai tikai briesmu gadījumā. Tomēr šis uzbrukums vienmēr ir negaidīts, jo tam nav pievienots brīdinājuma svilpt un sagatavošanās mest. Tāpēc cilvēkiem gandrīz nav iespēju izvairīties no koduma.

Problēma ir tā, ka rāpuļu uzbrukumi no augšas, nevis no zemes, jo cilvēki ir pieraduši. Tās toksicitāte tās toksicitāte pārsniedz pat kobras indes. Situāciju sarežģī arī tas, ka čūska parasti izdala vairākus kodumus, tāpēc indes daudzums asinīs pārsniedz 6-9 reizes pieļaujamo devu. Cilvēka organismā ievadītajā šķidrumā esošā neirotoksiskā viela darbojas tik ātri, ka ārstiem ne vienmēr ir laiks lietot pretindes līdzekli, pat ja viņi ir tuvu cietušajam. Diemžēl cilvēkam pēc zaļās mambas sakosanas gandrīz nav izdzīvošanas iespēju.

Āfrikā katru gadu vairāk nekā 40 cilvēku mirst no šī rāpuļu kodumiem. Profilakses profilakses speciālistiem ieteicams vienmēr valkāt saspringtas drēbes. Fakts ir tāds, ka čūska pastāvīgi krīt ar apkakli, un to ir ļoti grūti iegūt no turienes. Šis process viņu biedē, un viņai izdodas uzņemt virkni kodienu. Turklāt ir ieteicams rūpīgi aplūkot kokus un augstos krūmus. Redzot rāpuļu, būs drošāk apiet to.

Smile asps

Tas nav pierādījums rāpuļu vētrajam priekam cietušā acīs, bet tikai atspoguļo anatomisko iezīmi - raksturīgu mutes šķērsgriezumu. Pēdējais, starp citu, izskatās kā mamba ir pastāvīgi košļājamās mellenes, mazgājot to ar tinti. Šis čūskas nosaukums tika piešķirts nevis svaru krāsai. Draudi, mamba atver savu muti plata, kontūras, kuras persona ar attīstītu iztēli var viegli redzēt zārku.

Zinātniskā nosaukuma Dendroaspis polylepis pirmā daļa stāsta par meža augu mīlestību, kur čūska bieži uzturas, otrā atgādina tās palielināto flakeiness.

Tas ir slaids rāpuļš no aspšu ģimenes, lai gan tas ir reprezentatīvāks nekā tuvi radinieki - šaurās un zaļās mambas.

Melnās mammas vidējie parametri: 3 metri un 2 kg. Herpetologi uzskata, ka dabiskos apstākļos pieaugušo čūsku izmēri ir vairāk - 4,5 metri ar 3 kg svaru.

Tomēr melnā mamba nesasniedz nepārspējamā karaliskā kobra garumu, bet tā ir tā priekšā (kā arī visi gliemeži), ņemot vērā indīgo zobu lielumu, augot līdz 22-23 mm.

Pusaudža vecumā rāpuļiem ir gaiša krāsa - sudraba vai olīvu. Uzaugot, čūska kļūst tumšāka, kļūst tumša, pelēka ar metāla spīdumu, olīvu zaļu, bet nekad melnu!

Ieraksta turētājs čūsku vidū

Dendroaspis polylepis - nekotēts īpašnieks vairāki šokējoši nosaukumi:

  • Visvairāk indīgs čūska Āfrikā (un viens no visbīstamākajiem uz planētas).
  • Āfrikas garākā čūska.
  • Ģenerators ir ātrākais čūska inde.
  • Visstraujākais indīgs čūska pasaulē.

Pēdējo virsrakstu apliecina Ginesa rekordu grāmata, kurā teikts, ka īsajā attālumā rāpuļpulkstenis paātrinās līdz 16-19 km / h.

Tomēr oficiāli reģistrētajā 1906. gada ierakstā ir norādīti vairāk ierobežoti skaitļi: 11 km / h 43 metros vienā no rezervēm Austrumāfrikā.

Papildus kontinenta austrumu daļai melnā mamba ir atrodama pārpilnībā tās daļēji sausajos centrālajos un dienvidu reģionos.

Teritorija aptver Angolu, Burkinafaso, Botsvānu, Centrālāfrikas Republiku, Senegālu, Eritreju, Gvineju, Mali, Gvineju-Bisavu, Etiopiju, Kamerūnu, Kotdivuāru, Malāviju, Keniju, Mozambiku, Dienvidāfriku, Namībiju, Somāliju, Tanzāniju Svazilenda, Uganda, Zambija, Kongo Republika un Zimbabve.

Čūska dzīvo mežos, savannās, upju ielejās ar sausiem kokiem un akmeņainām nogāzēm. Koks vai krūms kalpo kā sauļošanās krēsls mambai, kas dodas zem saules, bet parasti tā dod priekšroku zemes virsmai, slīdot starp augiem.

Reizēm čūska pārmeklē vecos termītu pilskalnus vai tukšumus kokos.

Melnais mamba dzīvesveids

Dendroaspis polylepis atklājēja lauri pieder slavenajam herpetologam Albert Günther. Viņš atklāja savu atklājumu 1864. gadā, sniedzot aprakstu par čūsku tikai 7 rindās. Pusgadsimtu cilvēka zināšanas par šo nāvējošo dzīvnieku ievērojami bagātinājās.

Tagad mēs zinām, ka melnā mamba čūska ēd ķirzakas, putnus, termītus, citas čūskas, kā arī vidēja lieluma zīdītājus: grauzējus, damans (līdzīgi jūrascūciņām), halos (atgādina lemurs), ziloņu džemperus un sikspārņus.

Rāpuļu medības pēcpusdienā, uzbrūkot no slazda un nokaušanas, līdz cietušais izdala pēdējo elpu. Upuris sagremo dienu vai vairāk.

Dabiskos ienaidniekus var pieskaitīt pirkstiem:

  • čūskas ērglis (krachun),
  • mangoze (ar daļēju imunitāti pret indi), t
  • adatu čūska (mehelya capensis), kurai piemīt iedzimta imunitāte pret toksīnu.

Melnās mambas pastāv pa vienam, līdz ir pienācis laiks iegūt pēcnācējus.

Melna mamba iekost

Ja jūs netīšām stāvat savā ceļā, viņa kustībā izraisīs sakodienu, kas vispirms var tikt ignorēts.

Apsveriet čūskas draudošo uzvedību (uzpūsts kapuci, ķermeņa pacelšanu un plašu atvērtu muti) kā likteņa dāvanu: šajā gadījumā jums ir iespēja atkāpties pirms nāves metiena.

Rāpuļu iekost var injicēt no 100 līdz 400 mg toksīna, no kuriem 10 mg (bez seruma) ir letāls.

Bet vispirms, cietējs iet cauri visiem elliņu lokiem ar dedzinošu sāpēm, koduma centra un lokālās audu nekrozes pietūkumu. Turklāt, dīvaini garša mutē, sāpes vēderā, slikta dūša un vemšana, caureja, acu gļotādu apsārtums.

Melnās mammas inde ir pārpildīta:

  • neirotoksīni,
  • kardiotoksīni
  • dendrotoksīni.

Vēl citi tiek uzskatīti par destruktīvākajiem: tie izraisa paralīzi un elpošanas apstāšanos. Pilnīga organisma kontroles zaudēšana notiek īsā laikā (no pusstundas līdz vairākām stundām).

Pēc iekost, ir jārīkojas uzreiz - tai ir iespēja, kurai ir dots antidots un savienots ar mākslīgo elpošanas ierīci.

Bet šie pacienti ne vienmēr tiek saglabāti: saskaņā ar Āfrikas statistiku 10-15% no tiem, kas saņēma antidotu laikā, mirst. Bet, ja serums nav pieejams, cietušā nāve ir neizbēgama.

Temperatūra

Lielā terārijā nav grūti uzturēt vēlamo temperatūras fonu - apmēram 26 grādus. Siltam stūrim vajadzētu uzkarsēt līdz 30 grādiem. Naktī nedrīkst būt aukstāks par 24 grādiem.

Ieteicams izmantot lampu (tāpat kā visiem zemes rāpuļiem) 10% UVB.

Mambas tiek barotas parasti - 3 reizes nedēļā. Šis periodiskums ir saistīts ar pilnīgas gremošanas laiku, kas ir 24-36 stundas.

Diēta nebrīvē nav vienkārša: putns (1-2 reizes nedēļā) un mazi grauzēji.

Pārspīlēts mamba būs pārspīlēts, tāpēc nepārspīlējiet to. Un vēl viens atgādinājums: neēdiet čūsku ar pinceti - tas pārvietojas zibens ātrumā un nepalaid garām.

Dendroaspis polylepis nepieciešams regulāri apsmidzināt. Ja jūs esat pārāk slinks, lai to izdarītu, ielieciet dzērāju. Mambas nedzer ūdeni ļoti bieži, izmantojot dzērāju kā latrīnu, bet ūdenim vēl ir jābūt.

Ja jūs nevēlaties izvilkt vecās ādas lūžņus no rāpuļa astes, pārliecinieties, ka čūska ir apsmidzināta laikā.

Kur nopirkt

Maz ticams, ka mājputnu tirgū vai mājdzīvnieku veikalā atradīsiet melnās mambas pārdevēju. Jūsu palīdzība - terāriju forumi un sociālie tīkli. Lai netiktu maldināti, rūpīgi pārbaudiet komersantu (īpaši, ja viņš dzīvo citā pilsētā) - jautājiet saviem draugiem un pārliecinieties, ka ir īsta čūska.

Tas ir labāk, ja jūs atpūšat rāpuļu: šajā gadījumā jūs varēsiet to pārbaudīt par iespējamām slimībām un noraidīt slimu dzīvnieku.

Sliktāk, ja čūska, kas maksā no 1000 līdz 10 000 dolāru, iet uz jūsu sūtījuma sūtījumu vilcienā. Uz ceļa var notikt kaut kas, ieskaitot rāpuļu nāvi. Bet kas zina, varbūt tas ir, kā liktenis jūs glābs no melnās mammas nāvīga skūpsta.

Skatiet videoklipu: इस सप क कट पन भ नह मगत- बलक ममबBlack Mamba, the slender and deadly african beauty (Aprīlis 2020).

Pin
Send
Share
Send
Send